A cukorbetegség kezelése és rendszeres ellenőrzése

Diabétesz esetén a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni, így megnő a vércukorszint. Ennek számos negatív hatása van többek között az érfalakra, a szemre, a vesére, a bőrre és az anyagcsere folyamatokra is. A hosszan tartó magas vércukorszint jelentősen roncsolja a szerveinket, ezért kulcsfontosságú a probléma diagnosztizálása és kezelése.

 

Cukorbetegség esetén általában élethosszig tartó kezelésről kell beszélni (kivéve terhességi diabétesz). A kezelés része az ún. életmód terápia, tehát a cukorbetegség egy új, egészségközpontú életmód bevezetését és folytatását kívánja meg. Ennek része az alacsony szénhidrát alapú diéta, a bő folyadékfogyasztás és a rendszeres, megfelelő mozgás. Az életmód terápia mellett gyógyszeres kezelésre is szükség van inzulinpótlás céljából a szervezetben. Ez szájon át szedhető gyógyszer vagy injekció által valósulhat meg. A kezelés beállítása mindenkinél egyedi, szakorvos által felügyelt időszak. Az ideális beállítás után fontos a rendszeres ellenőrzés – a cukorbetegség ugyanis idővel romolhat és a kezelésen módosítani szükséges. Ennek érdekében rendszeres kontroll ajánlott.

 

A cukorbetegség kezelésében kiemelt szerepe van a vércukorszint vizsgálatoknak. Az egyszerű vércukorszint mérővel a betegek akár otthonukban is ellenőrizhetik az értékeiket, akár naponta több alkalommal is. A mért értékeket ajánlott egy táblázatban vezetni, ez elősegíti a kezelés ellenőrzését. A szakorvosi kontroll során egy speciálisabb labor vizsgálatot is végeznek, ez a Hemoglobin A1c, azaz HbA1c paraméter meghatározása. A HbA1c értéke által megítélhető az elmúlt 6-10 hét vércukor értékének az átlaga, ami segítséget nyújt a terápia hatékonyságának megítélésében.

 

A HbA1c normál értéke a hazai orvosszakmai irányelvek szerint 6,0-8,0% között helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált beteg átlagos vércukorszintje az elmúlt 6-10 hétben 6,5 mmol/l és 10 mmol/l között volt. Amennyiben a HbA1c érték ebben a tartományban van, a cukorbetegség terápiája megfelelőnek és hatékonynak minősül. Amennyiben ettől eltérő HbA1c paraméter igazolódik, a cukorbetegség gyógyszeres kezelésén változtatni szükséges.

 

A Hemoglobin A1c laborvizsgálatot érdemes diabetológiai vizsgálat előtt kérni. Éhgyomori cukor és hemo1ac, illetve ha régen volt laborvizsgálata érdemes lehet egy kisrutint vagy nagyrutin melle kérni. Az eredmények egy nap alatt megkapja, így már friss laborvizsgálattal érkezhet a vizsgálatra. Bejelentkezéskor nyugodtan említse meg hogy labor időpontra is szüksége van és így azonnali időpontfoglalást is tudunk biztosítani.

A cukorbetegség kezelésének egyedi beállítása szintén diabetológus feladata, azonban a kezelés sikerének kulcsa maga a beteg. Az előírások pontos betartásával és odafigyeléssel cukorbetegen is teljes élet élhető!

 

Diabétesz esetén forduljon bizalommal Dr. Thaisz Erzsébet diabetológus szakorvosunkhoz!

Bejelentkezési űrlapunkat ide kattintva töltheti ki!