A vízfogyasztás meglepő hatásai a szervezetre

A víz az életünk alapja – az emberi szervezet körülbelül 75%-át ugyanis víz alkotja. Erre van szüksége a sejtjeinknek, ez biztosítja a vérkeringést, az agyműködést, az ízületek rugalmasságát, az anyagcserét, stb. Gyakorlatilag az emberi szervezet működésének alapja a víz. Ez az oka annak, hogy minden életkorban és élethelyzetben érdemes odafigyelni a megfelelő vízfogyasztásra, folyadék bevitelre.

 

Az ivás alapvető létszükségletünk, mint az evés és az alvás is. Nem mindegy ugyanakkor, hogy mit és milyen mennyiségben iszunk: a cukros üdítők sok esetben csak tovább fokozzák a szomjúságot, hiszen az ital cukortartalmának feldolgozása felemészti az ital víztartalmát. Az alkoholos italok kifejezetten dehidratálják a szervezetet, csakúgy, mint a kávé és egyéb magas koffeintartalmú italok. Összességében elmondható, hogy a szervezetünk számára leghasznosabb és legmegfelelőbb ital a tiszta víz.

 

Mennyi az ajánlott vízfogyasztási mennyiség naponta?

Átlagosan 2-3 liter víz fogyasztása ajánlott egy ember számára naponta. Ebbe beleszámít a bevitt folyadék mellett az elfogyasztott ételek víztartalma is (pl. leves). Ez ugyanakkor egy átlagos mennyiségi ajánlás, sok esetben ennél több folyadék fogyasztása is ajánlott, például:

 • aktív sportolók vagy versenysportolók számára,
 • várandós nők számára,
 • szoptatós kismamák számára,
 • diéta, fogyókúra alatt,
 • vérszegénység esetén,
 • fertőzéses megbetegedések esetén,
 • nyári hőség idején.

 

Hogyan hat a megfelelő vízfogyasztás a szervezetünkre?

Az egészséges életmód egyik alappillére a megfelelő hidratáltság biztosítása – gyakorlatilag tehát az egészség egyik kulcsa a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. A tiszta víz az alábbi módokon hat a szervezetünkre:

 1. Elősegíti a koncentrációt és az agyi folyamatokat – az agyunk idegsejtjeinek és kötőszöveteinek kb. 90%-a vízből áll. A víz biztosítja az agy számára a megfelelő működéséhez, így pl. a gondolkodáshoz, emlékezéshez, koncentrációhoz szükséges energiát. A hirtelen ránk törő fejfájás az agy dehidratáltságának jele is lehet, ezért ajánlott ilyenkor egy nagy pohár víz elfogyasztása.
 2. Csökkenti az ingerlékenységet, a szorongás és a depresszió tüneteit – az elégtelen vízfogyasztás a szervezet dehidratáltságához vezet, ami felborítja a hormonok és az enzimek normális termelését és egyensúlyát. Ez a felborult rendszer pedig levertséget és pszichés problémákat eredményezhet. Naponta legalább 2 liter víz fogyasztása esetén az ilyen okból létrejövő lelki problémák feloldódnak és ismét nyitottá válunk a hétköznapi örömök felé.
 3. A megfelelő vízfogyasztás csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
 4. Javítja az ízületek rugalmasságát – az ízületekben található ízületi folyadék és a porcok nagy része (kb. 80%-a) vízből áll. Nem megfelelő vízháztartás esetén a szervezet elvonja a vizet az ízületekből (is), így azok rugalmatlanná válnak, kopásnak indulnak és fájdalmat okoznak. Megfelelő vízfogyasztással sokat tehetünk az ízületek védelméért.
 5. Hatékony megoldás gyomorsav és székrekedés ellen – a gyomornak és a bélrendszernek is vízre van szüksége a megfelelő működéshez. Dehidratált állapotban a sav-bázis egyensúly felborul és kellemetlen tünetek jelentkeznek, mint a gyomorégés és egyéb emésztési problémák.
 6. Segít megelőzni a vesekő kialakulását – szakértők szerint a vesekő kialakulásának egyik gyakori oka az elégtelen vízfogyasztás. Vesebetegség esetén azonban minden esetben szükséges a kezelőorvossal konzultálni az ajánlott vízfogyasztás mennyiségéről!
 7. Segíti a nyirokrendszer tisztulását – Ha nem történik változás, fogyásban vagy anyagcsere zavarokkal küzd, akkor érdemes eljönni nyirokmasszázsra, ami mellé szintén javasolt a bőséges vízfogyasztás.
 8. Egyensúlyban tartja a hőháztartást – gondoljunk csak az izzadásra a nyári hőségben. Szervezetünk ezáltal hűti magát és védi a belső szerveinket.
 9. Rugalmasság és széppé teszi a bőrt – a ráncok a bőr dehidratáltságának jelei. A megfelelő vízfogyasztás garantáltan jót tesz az öregedő bőr számára is!

A víz jótékony hatásai szinte végtelenek, az elégtelen vízfogyasztás hatásai pedig kifejezetten veszélyesek a szervezetünk és a testünk számára. A víz tehát a lételemünk – figyeljünk oda az ivásra minden nap!

Arról, hogy személyre szabottan mennyi az Önnek ideálisan ajánlott napi vízfogyasztási mennyiség dietetikus tanácsadó tud egyedi ajánlást adni.

Keresse bizalommal az Írisz Medical&Selfness Centerben Dr. Thaisz Erzsébet magánrendelését!

Időpontfoglalás és további információ: +36 20 338 4067