Aktuális utazási szabályozások és PCR-kötelezettség

A koronavírus világjárványra való tekintettel bevezetett nemzetközi járványügyi korlátozások és utazási szabályozások az elmúlt hetekben világszerte enyhültek, sőt, a legtöbb országban – Magyarországhoz hasonlóan – majdnem teljesen megszűntek. A külföldre utazás megfontolása a Covid-19-re való tekintettel továbbra is ajánlott a magyar külügyminisztérium hivatalos álláspontja szerint, azonban gyakorlatilag minden országba szabad beutazás van életben.

 

Ugyanakkor számos ország – mint Ausztria, Németország, Franciaország, Belgium, Olaszország, Málta és Spanyolország – továbbra is fenntartja a beutazási korlátozásokat. Az aktuálisan érvényes lokális előírásokról részletesen érdemes tájékozódni még az utazás tervezésekor. Legtöbb esetben érvényes EU Digitális Covid igazolás szükséges, tehát a magyar oltottságot igazoló okmány mellett ezt is szükséges kiváltani.

 

Amennyiben az utazó nem rendelkezik olyan oltottsággal, amelyet a célország elfogad, ill. egyáltalán nincs beoltva, továbbra is igazolnia kell a fertőzés-mentességét. Ezt általában egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy egy 48 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszt által tudja igazolni.

 

A hazautazáshoz a jelenlegi szabályozás értelmében nincs szükség újabb negatív tesztre vagy karanténra az oltatlanok számára sem.

 

Mit mutat ki a PCR-teszt?

A PCR típusú koronavírus teszt a Covid-19 vírus örökítőanyagát, tehát magát a genom jelenlétét mutatja ki. A mintavétel a garat és az orr nyálkahártyájából történik, a vizsgálatot laboratóriumi körülmények között végzik. A teszt eredménye 12-24 órán belül készül el. Továbbra is  PCR teszttel mutatható ki a legmegbízhatóbban a COVID-19 vírus jelenléte a szervezetben – akár már a lappangási időszakban, a tünetek jelentkezésekor, és a betegség tünetmentessége után is akár még több hétig.

 

A PCR-teszt továbbra is elérhető az Írisz Medical&Selfness Centerben, mindössze 15.990 Ft-os áron, igényes környezetben, várakozás nélkül, diszkréten és fájdalommentesen!

Foglaljon időpontot PCR-tesztre a +36 20 338 4067-es telefonszámon!