A cukorbetegség vizsgálata

A cukorbetegség, orvosi nevén diabetes mellitus, napjainkra az egyik legelterjedtebb anyagcsere betegséggé vált világszerte. A betegség lényege, hogy a szervezet számára egyik létfontosságú enzim, az inzulin termelése leáll a hasnyálmirigyben. Így a szervezet képtelen hasznosítani a táplálékkal bevitt cukrot, ami felhalmozódik a vérben.

 

A magas vércukorszint hosszú távon jelentősen károsítja a szerveket. A cukor ugyanis nem jut el a sejtekhez, melyek megfelelő működéséhez az alapvetően szükséges. A diabetes mellitus egy gyógyíthatatlan, de inzulin terápiával jól kezelhető, élethosszig tartó betegség, melynek vizsgálatát és rendszeres ellenőrzését diabetológus szakorvos végzi.

Milyen jelek utalhatnak cukorbetegségre?

A kezeletlen cukorbetegség több kellemetlen tünettel jár, melyek figyelmeztető jelek. Ilyenek a:

  • fokozott szomjúság, ami gyakori vizelési ingerrel párosul.
  • erős fáradtság, ami sokszor kifejezetten étkezés után jelentkezik.
  • kisebb sebek lassú gyógyulása.
  • súlyproblémák – 1-es típusú diabétesz esetén fogyás, 2-es típusú esetén hízás, túlsúly.

Hajlamosító tényezők

A cukorbetegségre való hajlam örökölhető, elsősorban anyai ágon. Azok számára, akiknél a családban előfordul a diabétesz, erősen ajánlott odafigyelni az életmódra és rendszeresen járni szűrővizsgálatokra. Nők esetén a terhesség ideje alatt komolyabb ellenőrzés szükséges a terhességi cukorbetegség kiszűrése céljából. Ezen felül kockázati tényezőt jelent az inzulinrezisztencia, amit a cukorbetegség előszobájának is neveznek. A cukorbetegség kialakulásának hátterében ezen felül állhat egyéb anyagcsere zavart okozó betegség, stresszes és mozgásszegény életmód, valamint túlsúly is.

Kivizsgálás és kezelés

A cukorbetegség kivizsgálását és kezelését diabetológus szakorvos végzi. Amennyiben diabétesz gyanúja merül fel, érdemes mielőbb diabetológushoz fordulni. Az alapos vizsgálat kulcsfontosságú része a laborvizsgálat, ami cukorbetegség gyanúja esetén terheléses vércukorszint vizsgálatot jelent. Indokolt esetben a vércukorszint mellett az inzulinszint vizsgálata is szükséges. A labor leletek és a szakorvosi vizsgálatok alapján a diabetológus felállítja a diagnózist, meghatározza a betegség előrehaladottságát és a szükséges terápiát. A cukorbetegség gyógyszeresen, inzulin terápiával kezelhető. A gyógyszer hatását rendszeresen szükséges ellenőrizni és az előírt mennyiséget ennek megfelelően módosítani.

Terheléses vércukor vizsgálat

A terheléses vércukor és inzulinszint vizsgálat laboratóriumi körülmények között történik. Elvégzése minden esetben a reggeli órákban ajánlott, a beteg számára körülbelül 2 órát vesz igénybe. A vizsgálatra éhgyomorra szükséges érkezni, tehát előző este 10 óra után már nem szabad enni. Bő vízfogyasztás javasolt, szigorúan szénsavmentes, sima víz formájában (nem ízesített). Érkezéskor történik az első vérvétel, ez az éhgyomri érték. Ezután egy pohár cukros vizet kell meginni, melyet a labor biztosít. A következő vérvétel 60 perccel később történik, majd 120 perccel később újra. Ezek az értékek mutatják a vércukor, illetve az inzulin koncentrációjának változását a vérben. Cukorbetegség esetén jellemzően az éhgyomri vércukor is emelkedett, ami a cukros ital hatására megugrik és 2 óra alatt sem áll helyre.

A laboreredmény sokféle lehet, az értékek egyénenként jelentős különbségeket mutathatnak, így a lelet kiértékelését diabetológus szakorvosnak kell végeznie.

 

Cukorbetegségre való családi hajlam, vagy tünetek miatt felmerülő gyanú esetén keresse bizalommal az Írisz Medical&Selfness Center diabetológus szakorvosát, Dr. Thaisz Erzsébetet!

Kivizsgálásra vagy laborvizsgálatra időpontot a +36 20 338 4067-es telefonszámon foglalhat.