Lábfejek ahogy mérlegen áll valaki

Mi a különbség a diabetológia és a dietetika között?

A diabetológia és a dietetika több ponton kapcsolódnak egymáshoz, azonban nagy különbség van közöttük. A diabetológia egy orvostudományi szakág, ami a cukorbetegséggel és annak megelőzésével foglalkozik. A dietetika szorosan kapcsolódik hozzá, azonban számos egyéb területen is nagy szerepe van – ez a tudományág ugyanis a táplálkozási (diétás) tanácsadást foglalja magába.

 

Mikor forduljon diabetológushoz?

Cukorbetegség, prediabétesz vagy inzulinrezisztencia esetén diabetológus szakorvoshoz ajánlott fordulni. A diabetológus feladata a panaszok kivizsgálása, a helyes diagnózis felállítása, a páciens egyénre szabott kezelése és kontrollja. A szakorvos tehát vizsgál és kezel, dönt a gyógyszeres terápia szükségességéről, mértékéről és módjáról. Fontos, hogy teljeskörűen látja el a beteget, tehát a diagnózishoz esetlegesen kapcsolódó egyéb betegségek vizsgálatát is elvégzi. Így fényt derülhet akár társbetegségekre is (pl. pajzsmirigy betegség, magas vérnyomás, érbetegségek, stb.) Diabetológus szakorvos mellett a legtöbb esetben szükség van dietetikus bevonására is a diabétesz és a kapcsolódó betegségek legmegfelelőbb és személyre szabott kezeléséhez.

 

Mikor forduljon dietetikushoz?

A dietetikus tanácsadó egy táplálkozási és diétás szakember, aki a páciensek egyedi tulajdonságait, körülményeit és betegségeit alapul véve segít a megfelelő és egészséges étrend felállításában. Cukorbetegség esetén kifejezetten nagy szükség van a segítségére, azonban emellett más problémák esetén, vagy akár megelőzés céljából is érdemes felkeresni. A dietetikus gyakorlati segítséget nyújt: nem csak a kerülendő élelmiszereket és a mennyiségi szabályokat határozza meg, hanem konkrét receptekkel, menüsorral és táplálkozási tanácsokkal látja el a pácienseket. A diabétesz mellett kifejezett szakterülete az emésztőrendszeri betegségek, az endokrin betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek,valamint  az ételallergiák, -és intoleranciák étrendi kezelése is. Súlycsökkentés vagy megelőzés céljából szintén egyénre szabott megoldást nyújthat, így ilyen esetekben is érdemes felkeresni.

 

Az Irisz Medical & Selfness Centerben diabetológus szakorvosunk, Dr. Thaisz Erzsébet egyszemélyben dietetikai tanácsadó is, így a hozzánk forduló páciensek számára teljeskörű megoldást kínál! Szükség esetén keresse bizalommal, foglaljon időpontot magánrendelésére online, vagy telefonon, a +36 20 338 4067 -es számon!