Ellenanyagszint mérés oltás után

A Covid-19 vírus elleni vakcinákat sokan szkeptikusan, vagy bizonytalanul fogadták. A bizonyosság megszerzése érdekében, egyfajta önellenőrzési módszer lehet az oltás beadása utáni ellenanyagszint mérő vizsgálat elvégeztetése.

Hogyan mutatja ki a vírus elleni védettséget az ellenanyagszint mérés?

Az emberi immunrendszer a szervezetünk védő mechanizmusa – amikor egy idegen vírussal találkozik ún. antitestek, más néven ellenanyagok termelésébe kezd. Ezek az antitestek segítenek leküzdeni a vírust és visszanyerni az egészségünket. A termelődött ellenanyagok típusából és számából pedig következtetni lehet a vírus elleni immunvédettségre.

A Covid-19 vírus esetén ugyanez a folyamat játszódik le a szervezetünkben, amikor természetes úton válunk fertőzötté. Oltás esetén pedig a folyamat nagyon hasonló – mindössze annyi különbséggel, hogy az igazi vírusfertőzés halálos kockázatait elkerülhetjük. Tehát, oltás esetén is antitesteket termel a szervezetünk a beadott vakcinának köszönhetően. Fontos tudni, hogy az oltás nem antitesteket tartalmaz, mindössze olyan tartalommal bír, ami a szervezetet a Covid-19 vírus elleni ellenanyag termelésre serkenti.

Miért érdemes ellenanyagszint mérést végezni az oltást követően?

Minden ember szervezete más és más, az apró eltérések pedig számos folyamatot befolyásolnak. Az immunrendszer működése pedig különösen komplex és bonyolult. Így nem is csoda, hogy sokan bizonyosságra vágynak a beadott oltás hatásosságát illetően. Számukra az ellenanyagszint mérő vérvizsgálat egy kiváló lehetőség.

Mit mutat ki pontosan az oltás után ajánlott ellenanyagszint mérés?

Egészségközpontunkban egy speciális IgG ellenanyag tesztet végzünk, mely kifejezetten az oltás után ajánlott. A jelenleg Magyarországon elérhető összes vakcina, valamint az eddig engedélyezett oltóanyagok beadása után kialakult immunválasz mérésére alkalmas vizsgálatról van szó.

Az oltóanyagok mind a Covid-19 vírus tüske fehérjéje ellen serkentik ellenanyag termelésre a szervezetünket. Ezt a fajta antitest számot méri az IgG ellenanyag vizsgálat, ami egy számszerű eredményt képes kimutatni. A lelet alapján bizonyossá válhat az oltás utáni immunvédettség a vizsgált személyeknél.

Hogyan történik a vizsgálat és mikor célszerű elvégeztetni?

Az ellenanyagszint mérés vénás vérből, laboratóriumi körülmények között kerül kimutatásra. Ehhez az első lépés egy vérvétel. A laboratóriumban egy speciális technikával, meghatározott metódus szerint történik a teszt elvégzése. Az eredmény 1-3 napon belül készül el.

Az ellenanyagszint mérést a második oltás beadása után legalább 2 héttel érdemes elvégeztetni. Egyfázisú vakcina esetén azonban ajánlott tovább várni, és 4-6 héttel az oltás után elvégeztetni az ellenőrző vizsgálatot.

Kérjen időpontot IgG ellenanyagszint mérésre az Írisz Medical&Selfness Centerbe! Munkatársaink örömmel állnak a rendelkezésére a +36 20 338 4067– es telefonszámon!

Forrás: https://imsc.hu/2021/04/22/amit-tudni-erdemes-a-covid-19-antigen-tesztekrol/