Amit tudni érdemes a visszatérő derékfájásról

A derékfájás az egyik leggyakoribb reumatológiai panasz a világon. A népesség mintegy 80%-át érinti legalább egyszer az élete során. Az érintettek nagy részénél pedig a derékfájás sajnos nem csak egyszeri probléma – sokkal inkább visszatérő panasz.

Mi állhat a derékfájás hátterében?

Legtöbb esetben egy hirtelen rossz mozdulat után lép fel az erős, nyilalló fájdalom a hát alsó, deréktáji szakaszán. Máskor a rendszeres rossz terhelés, például az ülőmunka során felvett rossz testtartás, vagy az emelgetéssel járó fizikai munka miatt alakulhatnak ki fájdalmas deréktáji panaszok. Mindkét esetben az első lépés a fájdalom csillapítására való törekvés.

Leggyakrabban a pár napig tartó pihentetés és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása hatásosnak bizonyul. A fájdalmas deréktáji panaszok elcsendesülnek és lassan feledésbe merülnek. Azonban elég lehet egy apróság, egy újabb rossz pillanat, vagy stresszesebb élethelyzet és a derékfájás újra visszatér.

Mi az oka a derékfájdalom visszatérésének?

A visszatérő derékfájdalom oka, hogy a korábbi panaszok csak ún. tünet csillapító módszerek hatására enyhültek. A fájdalom hátterében meghúzódó valódi ok kezelése nem valósult meg, az alapvető probléma tehát továbbra is fennáll, és vissza-visszatérő panaszokat okoz.

A háttérben álló kiváltó ok tisztázása érdekében érdemes reumatológus szakorvos felkeresése egy alapos kivizsgálás céljából. Derékfájdalmat számos reumatológiai megbetegedés okozhat: kezdve a gerinc instabilitással, ami az egyik legkevésbé fenyegetőnek tűnő probléma, de mégis nagy odafigyelést igényel. További gyakori kiváltó ok a porckorong elváltozása (porckorongsérv), a csigolyák meszesedése, és az idegbecsípődés. Ritkán azonban olyan krónikus betegségre is utalhat a visszatérő, erős deréktáji fájdalom, mint a Bechterew-kór, ami élethosszig tartó speciális terápiával tartható csak karban.

Mi a megoldás a derékfájás visszatérése ellen?

A megoldás kulcsa a célzott kezelés, ami a fájdalom hátterében álló okot szünteti meg. A kiváltó ok tisztázása érdekében reumatológiai vizsgálat javasolt. A szakorvos által összeállított terápia betartásával, egészséges és mozgással teli életmóddal a visszatérő derékfájásnak is búcsút mondhatunk, és újra fitten élvezhetjük az életet!

Az Írisz Medical&Selfness Centerben Dr. Szekeres László reumatológus szakorvos áll pácienseink rendelkezésére, szerda délutáni magánrendelésén. Kérjen időpontot a +36 20 338 4067-as telefonszámon, és tegye meg az első lépést egy derékfájdalomtól mentes élet felé!