Nő fogja a hasán lévő súlyfelesleget

PCOS, vagyis polycisztás ovárium szindróma – ezeket érdemes tudni róla

A polycisztás ovárium szindróma egy hormonális eredetű betegség, ami nevét a petefészekben kialakuló ciszták után kapta. A betegség azonban nem csak a petefészekben okoz elváltozásokat, hanem az egész női testre káros hatással van.

Milyen tünetekkel jár a PCOS?
A betegség fő tünete, amivel a leggyakrabban orvoshoz fordulnak, a menstruációs ciklus zavara, vagy akár a havi vérzés teljes hiánya. Ezzel összefüggésben pedig a meddőség is tünetté válik. Emellett a PCOS az anyagcsere folyamatokra is hatással van, ezért gyakran fokozott hízás, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, vagy magas vérzsír-szint is jelentkezik. Látványos tünete az erős szőrnövekedés és a zsíros, pattanásos, aknés bőr. A tünetek hatására sok nő érez szorongást és depressziós tüneteket is, melyeket a betegség hatására nehezen képes legyőzni.

Mi okozza a PCOS tüneteit?
A polycisztás ovárium szindróma a hormonháztartásra van elsősorban hatással. Az érintett nők szervezete a betegség hatására több androgént, vagyis férfi hormont termel, ami a női szervezetben óriási kavarodást okoz. Az androgén hatására a hormonháztartás teljesen felborul, a petefészek fala megvastagszik és a tüszők nem képesek megrepedni. A bennrekedt tüszők alakulnak cisztákká, ami egy ultrahangos vizsgálaton már jól látható. Ez a magyarázata a meddőségnek is, hiszen a petesejtek így nem termékenyíthetőek meg.

Kísérő betegségek
A PCOS sajnos nem jár egyedül. A hormonháztartás felborulása több szervre is negatív hatással van, ezért gyakran alakulnak ki kísérő betegségek. Leggyakrabban inzulinrezisztencia lép fel: a sejtek idővel elvesztik az inzulin-érzékenységüket, így nem tudják hasznosítani a cukrokat, ami nélkülözhetetlen a normál működésükhöz. Az inzulinrezisztenciát külön kell kezelni, mielőtt cukorbetegség alakul ki. A PCOS azonban a szívre és a keringési rendszerre is negatív hatással lehet, ezért rendszeres kardiológiai ellenőrzés is javasolt.

Diagnosztika és kezelés
A PCOS a fogamzóképes korú nők körében előforduló egyik leggyakoribb endokrin megbetegedés Legtöbbször nőgyógyászati ultrahang vizsgálaton nyer igazolást, a jól látható ciszták miatt. A betegség további diagnosztikájával és kezelésével azonban endokrinológus szakorvos foglalkozik. Intézményünkben Dr. Thaisz Erzsébet várja a pácienseket hétfői és csütörtöki magánrendelésén. A betegség felméréshez speciális laborvizsgálatok szükségesek, melyeket Intézményünkben is biztosítunk pácienseink számára. A kezelésről minden esetben az endokrinológus szakorvos dönt, a páciens korának, állapotának és családalapítási terveinek függvényében.