Szemüveges nő néz a levegőbe

Pajzsmirigy problémák laborvizsgálata

A pajzsmirigy az emberi test legnagyobb hormontermelő szerve, működése számos alapvető folyamatra hatással van. A pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák például az anyagcserét, az idegrendszer megfelelő működését, az izmok és csontok növekedését, a szellemi fejlődést, stb. Működési zavara vagy rendellenessége azonban sajnos napjainkban egyre elterjedtebb endokrinológiai probléma.

A pajzsmirigy zavarát számos tünet jelezheti, azonban ezek gyakran nehezen tudatosulnak valódi tünetként a páciensekben. Ilyen a testsúly megváltozása (gyors fogyás vagy hízás), a hajhullás, a fáradékonyság, az ingerlékenység, az alvászavarok, a bőrszárazság, melyek akár egyszerűen stresszes életmódra is utalhatnak. Ugyanakkor ilyen “panaszok” esetén célszerű pajzsmirigy szűrővizsgálatot végeztetni, ami egy egyszerű vérvizsgálatot jelent.

Az első pajzsmirigy szűrővizsgálat célja, hogy megtudjuk, van-e bármilyen probléma a szóban forgó hormontermelő szervünkkel. Az alapvizsgálat elsősorban a vér TSH értékére koncentrál. A TSH, más néven pajzsmirigy serkentő hormon, az agyalapi mirigyben termelődik és a pajzsmirigy működésének szabályozása a feladata. Normál esetben a vérben található TSH szint 0,4 – 4,2 mU/L (ez laboronként minimálisan eltérhet). Amennyiben ennél alacsonyabb TSH értéket mutat a vizsgálat, az a pajzsmirigy túlműködésére utalhat, magasabb érték esetén pedig pajzsmirigy alulműködés jöhet szóba.

A nem megfelelő TSH érték megállapítása azonban nem elégséges a pajzsmirigy probléma pontos diagnosztizálásához. Inkább arra szolgál, hogy tudjuk, milyen irányba keressük a problémát és milyen szakorvoshoz forduljunk. Pajzsmirigy zavar kivizsgálása és kezelése céljából endokrinológus szakorvos felkeresése szükséges. Intézetünkben Dr. Thaisz Erzsébet várja a gyógyulni vágyó pácienseket hétfői és csütörtöki magánrendelésén.

A TSH mellett tehát más értékek laborvizsgálata is szükséges a precíz diagnózishoz és a megfelelő kezeléshez. Fontos a pajzsmirigy által termelt hormonok, a T3, azaz trijódtironin és a T4, azaz tetrajódtironin szint ellenőrzése. Ezekből az adatokból következtethetünk a pajzsmirigy komplex működésére. Az anti-TPO, anti-TG, TRAK értékek vizsgálata a probléma okának kiderítésében játszik szerepet. A TPO, vagyis thyreoidea-peroxidáz egy olyan enzim, amire a pajzsmirigyhormonok termeléséhez van szüksége a szervezetnek. Az anti-TPO a saját immunrendszerünk által termelt antitest, ami a TPO enzimet támadja. Az anti-TG antitestet szintén az immunrendszerünk termeli a tireoglobulin fehérje ellen, ami a pajzsmirigysejtek raktározó fehérjéje. A TRAK a TSH receptor ellen termelődő antitest. Az antitestek súlyosan károsíthatják a pajzsmirigy szerkezetét, gyulladást és alulműködést okozhatnak. Jelenlétük autoimmun eredetű problémára utal.

A vérvizsgálat mellett a szakorvos javasolhat egyéb diagnosztikai vizsgálatokat is a pajzsmirigy állapotának komplex feltáráshoz. Leggyakrabban ultrahangos képalkotó diagnosztika szükséges, mely a pajzsmirigy szerv belső struktúráját is képes leírni.

Pajzsmirigy zavar szinte bárkinél, bármikor jelentkezhet. A tünetek észlelésekor érdemes egy egyszerű TSH szűrővizsgálat elvégzése, és indokolt esetben endokrinológus szakorvos felkeresése. Egészségközpontunkban Dr. Thaisz Erzsébet endokrinológus szakorvos áll a páciensek rendelkezésére. Szakorvosi vizsgálat után a vérvizsgálatok kibővítése és esetleg egyéb diagnosztika elvégzése is ajánlott a pontos diagnózishoz. Intézményünkben több pajzsmirigy laborpanel közül is választhat, hogy mielőbb fény derülhessen a probléma okára, és megkezdődhessen a személyre szabott legmegfelelőbb kezelése.