A csontritkulás kezelése terén legfontosabb a korai diagnosztizálás

A csontritkulás kezelése a megelőzésnél kezdődik

A „néma járványként” is elhíresült csontritkulás mára népbetegséggé vált, világszerte több millió embert érint. Kezdeti tünetmentessége ellenére komoly következményekkel járhat, számos esetben halált is okozhat. Ismerje meg a kockázati tényezőket és fektessen hangsúlyt a megelőzésre!

Mi is a csontritkulás?

A csontritkulás, más néven oszteoporózis a csontok tömegének és minőségének romlásával járó betegség. Ennek következtében a meggyengült csontok kismértékű terhelés hatására is eltörhetnek.

Felismerése azért nehézkes, mert a betegség a korai szakaszában tünetmentes. Mire észrevehető jelei – csonttörések – vannak, a beteg már súlyos csontritkulásban szenved. Előrehaladott állapotban a csigolyák törése miatt a testmagasság csökken, a gerinc meghajlik és a mellkasi rész besüllyed. A folyamatot hátfájdalmak, nehéz légzés és emésztési panaszok is kísérik.

A betegség egyik legsúlyosabb veszélye a combnyaktörés, mely a szövődmények miatt akár halált is okozhat.

Miért alakul ki?

A csontok aktív növekedése fiatal felnőttkorban éri el csúcsát, ettől kezdődően pedig a csontlebontó folyamatok lesznek hangsúlyosabbak. Ennek következményeként a csontok tömege csökken, minősége romlik és bekövetkezhet a csontritkulás.

Minél nagyobb a csontok tömege a fiatal felnőtteknél, annál kisebb a betegség kialakulásának esélye. Épp ezért a csontritkulás négyszer gyakoribb nők esetében, náluk is elsősorban a menopauza ideje alatt jelentkezik a hormonrendszer változásainak következményeként. Az életkor előrehaladtával azonban a nem, mint kockázati tényező egyensúlyba kerül: 75 éves kor felett a férfiak is éppolyan eséllyel szenvednek csontritkulásban, mint a nők. E mellett hajlamosító tényező az alacsony testtömeg, az ülő életmód és a helytelen táplálkozás.

Létezik másodlagos csontritkulás is, amikor az oszteoporózis más betegségek kísérőbetegségeként, szövődményeként jelentkezik. Ilyenek lehetnek például a máj-és vesebetegségek vagy a pajzsmirigy megbetegedései.

Hogyan zajlik a csontritkulás kezelése?

A csontritkulás esetében a legfontosabb a megelőzés. Ehhez nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a megfelelő vitaminbevitel. A csontok egészségéhez szükséges vitaminok közül a legfontosabb a magnézium, a kalcium, valamint a kalcium felszívódását segítő D-vitamin.

A menopauza során kialakult csontritkulás esetében hormonterápiát szokás alkalmazni. Egyéb esetekben a gyógyszeres kezelés a jellemző, melynek célja a felborult csontújraképződés helyreállítása és a fájdalom csillapítása.

A diagnózis felállításához szükséges vizsgálatot reumatológus szakember végzi, ahogy a csontritkulás kezelése is az ő utasítása alapján történik. Reumatológia szakrendelésünkön Dr. Szekeres László először kikérdezi panaszairól és a kockázati tényezőkről, majd fizikális vizsgálat során felméri állapotát. Ha fennáll a csontritkulás gyanúja, további vizsgálatokra utalja be Önt.

Ne várja meg, míg súlyosbodik a helyzet, ha a családjában előfordult oszteoporózis és a hajlamosító tényezők között is magára ismer, kérjen időpontot reumatológia vizsgálatra!