Gyakran rekedt, nehezen nyel? Lehet, hogy a struma tünetei állnak a háttérben

A pajzsmirigy szervezetünk egyik legfontosabb hormontermelő szerve, melynek kulcsfontosságú szerepe van a sejtek energiafelhasználásában és az idegrendszer megfelelő működésében. A pajzsmirigy rendellenességei több betegség kialakulásáért felelősek, így például a struma tünetei is ennek tudhatóak be.

Mi miatt alakul ki a struma?

A struma, más néven golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodásos betegsége, ami sok esetben szabad szemmel is látható a nyak elülső részén levő dudor formájában. Hátterében leggyakrabban jódhiányos állapot áll. Ennek oka, hogy amennyiben a pajzsmirigy megfelelő működéséhez nincs jelen a megfelelő mennyiségű jód, a szervezet azzal kompenzál, hogy megnöveli a pajzsmirigyet.

A struma kialakulásának további okai lehetnek a pajzsmirigy alulműködés, valamint Graves-Basedow betegség (a pajzsmirigy autoimmun betegsége) is. Felismerése és kezelése az endokrinológia területére tartozik.

A jódhiány miatt kialakuló struma jellemzően a nők körében gyakoribb, további rizikófaktora pedig a serdülőkor, a terhesség és a menopauza.

Mik lehetnek a struma tünetei?

Mivel a struma a nyelőcső és a légcső közvetlen közelében helyezkedik el, így kellemetlen szorító érzést, valamint rekedtséget, köhögést és nehézkes nyelést okozhat. A tünetek súlyossága a struma méretétől függ, kis mértékű megnagyobbodás esetén akár tünetmentes is lehet.

Az időben való diagnosztizálással és kezeléssel meg lehet előzni a további szövődményeket – mely akár a pajzsmirigy túlműködésében is jelentkezhet. A vizsgálat endokrinológus szakember által történik, ami tapintásos vizsgálattal, valamint vérvétellel és ultrahanggal történhet.

Hogyan kezelhető a struma?

A kezelés elsősorban a kiváltó októl függ. Amennyiben a kialakulását jódhiány okozza, úgy értelemszerűen a jód pótlása a teendő. Másrészről viszont, ha a struma megjelenését a pajzsmirigy elégtelen működése okozza, úgy először azt kell kezelni. Nagy méretű struma esetében sebészi beavatkozásra is szükség lehet – ennek elkerülése végett is érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni! A megnagyobbodás sok esetben nem visszafordítható, csak kordában tartható. Bizonyos esetekben – főként, amennyiben a jódpótlás hatására a pajzsmirigy visszaáll eredeti méretére – a struma tünetei megszüntethetőek és a dudor szinte teljesen el is tűnhet. Az esztétikai szempontok ilyenkor természetesen másodlagosak, a legfontosabb a pajzsmirigy megfelelő működésének biztosítása.

Egészségközpontunkban az endokrinológia magánkezelést és a szükséges laborvizsgálatok elvégzését is várakozási idő nélkül, gyors eredménnyel veheti igénybe. Kérjen időpontot online Dr. Thaisz Erzsébet szakrendelésére!