A folyadékalapú nőgyógyászati rákszűrés 90% feletti hatékonysággal bír

A nőgyógyászati rákszűrés új módszere évente akár 500 nő életét mentheti meg

A nőgyógyászati rákszűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, mivel a korai diagnózis a gyógyulás kulcsát is jelentheti. A folyadékalapú cytológiai méhnyakrákszűrés a hagyományos módszernél sokkal korszerűbb és hatékonyabb módszert kínál. A nőgyógyászat éves látogatásával így Ön is minimálisra csökkentheti a méhnyakrák esélyét!

Kiket érinthet a méhnyakrák?

A méhnyakrák a második leggyakoribb ráktípus a nők körében az emlőrák után. Kialakulása 30 év felett jellemző, hajlamosító tényezői között szerepel a korán megkezdett szexuális élet, a gyakran váltogatott partnerek, egyes nemi betegségek, továbbá a dohányzás és a rossz higiénés körülmények is. Bár a betegség korai stádiumban való diagnosztizálása jó esélyeket jelent a gyógyulásra, évente közel 500  nő hal meg a szövődmények miatt hazánkban. Ennek oka a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés elmulasztása, mellyel jó eséllyel megelőzhető lenne a méhnyakrák súlyosbodása.

Mi az összefüggés a HPV és a méhnyakrák kialakulása között?

Az esetek 99%-ában a humán papilloma vírus áll a méhnyakrák hátterében. Azonban fontos azt is tisztázni, hogy a HPV fertőzés  nem feltétlenül okoz méhnyakrákot, hiszen életük során a nők több mint fele esik át rajta – sokan anélkül, hogy egyáltalán tudnának róla. Számos esetben a szervezet 10-12 hónap alatt legyőzi a vírust. Más esetekben (például legyengült immunrendszer vagy stresszes életmód esetén) a szervezet alulmarad a fertőzéssel szemben és az kóros elváltozásokat idéz elő a sejtekben. Ezt nevezik rákmegelőző állapotnak, melyből idővel méhnyakrák alakul ki. A nőgyógyászati rákszűrés a rákmegelőző állapotot is képes kiszűrni, így a korai felismeréssel a betegség teljes mértékben gyógyítható.

Hogyan zajlik a nőgyógyászati rákszűrés?

A szűrővizsgálat mindössze néhány percet vesz igénybe, és bár a mintavétel nem kellemes érzés, nem is fájdalmas. A hagyományos módszer során a méhnyakról vett kenetet egy gyűjtőeszköz segítségével közvetlenül átviszik a tárgylemezre és viszik a laboratóriumba. Ennek a hátulütője, hogy az átvitel során az üveglapra csak a sejtek egy része vihető át, a többi a kenetvételi eszközön marad.

Ezzel szemben az Egészségközpontunkban is igénybe vehető folyadékalapú cytológia során a sejtmintát vevő eszközt helyezik egy tartósítófolyadékba, így a laboratóriumba vezető úton a minta nem tud károsodni vagy megfogyatkozni. A folyadékban levő mintából csúcstechnológiás gép segítségével készítenek kenetet, ezzel a lehető legnagyobb mértékben leredukálva a lehetséges zavaró tényezőket. A LBC méhnyakrákszűrés így magasabb, mint 90%-os biztosságú eredményt ad.

Ne kockáztasson, vegyen részt évente szűrővizsgálaton! Kérjen időpontot rendelésünkre már ma, és jöjjön el nőgyógyászati szűrővizsgálatra várakozási idő nélkül!