A cukorbetegség jelei és kezelése

A cukorbetegség jelei alapján időben azonosíthatja a betegséget

Mik lehetnek a cukorbetegség jelei? Mit takarnak a különböző fajtái és hogyan lehet kezelni őket? A diabétesz világnapja alkalmából összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a betegséggel kapcsolatban.

A Diabétesz világnapja lassan 30 éves múltra nyúlik vissza. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség megelőzésére és felismerésére, valamint a betegséggel kapcsolatos edukációra.

Miért fontos ez?

A cukorbetegség kialakulása az elmúlt években rohamosan nőtt, Magyarországon feltehetően 1 000 000 felett van a cukorbetegek száma. Az egészségtelen, mozgáshiányos életmód és az elhízás ráadásul további kockázati tényezőt jelentenek – és sajnos hazánk ebben is élen jár.

Mi a cukorbetegség?

Az orvosi néven diabétesz mellitusznak nevezett betegség a világ egyik leggyakoribb anyagcserezavara. Diagnosztizálásával és kezelésével a diabetológia foglalkozik. A betegség abból fakad, hogy a hasnyálmirigy által termelt inzulin csökkent mennyiségben vagy nem termelődik, illetve a szervezet nem tudja azt megfelelően felhasználni.

A cukorbetegségnek három típusát különböztethetjük meg. A leggyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség, melynek gyakori előszele az inzulinrezisztencia. Ilyenkor zajlik ugyan inzulintermelés, de a szervezet nem képes azt hatékonyan felhasználni. A hasnyálmirigy ezért extra inzulint termel, ám ebbe idővel „belefáradhat” és a termelés lassulhat, illetve le is állhat. Ekkor következik be a 2-es típusú cukorbetegség.

Az IR sokaknál hosszú időn keresztül tünetmentes lehet vagy olyan általános tüneteket okozhat, melyek miatt nem gyanakodnak a betegségre. Ilyenkor pedig életmódváltással még meg lehetne előzni a súlyosbodását, ráadásul a betegség is egyszerű laborvizsgálatok segítségével kimutatható lenne.

Az 1-es típusú cukorbetegség általában fiatalabb korban jelentkezik. Ebben az esetben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, ezért a betegek számára inzulinos terápia szükséges. Ez a típus ritkábban fordul elő, ám súlyosabb is: szövődménye lehet a vakság és a halál is.

A családi öröklődés mindkét típusú cukorbetegség esetében fennáll, így amennyiben családjában van cukorbeteg, Önnek is kiemelt figyelmet kell fordítani a megelőzésre, illetve a jelek időben való felismerésére!

A harmadik típus a terhességi cukorbetegség, melynek fennállása esetében a baba és a kismama egészsége végett is rendkívül fontos a szigorú diéta betartása, valamint a rendszeres kontroll és szükség esetén az inzulinkezelés. A gesztációs cukorbetegség hajlamosító tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására is, ezért a szülés után kulcsfontosságú az újbóli vizsgálat.

Melyek a cukorbetegség jelei?

A cukorbetegség tünetei a két típusnál általában egyeznek, tipikusan ilyen lehet a túlzott szomjúság és az ezzel kapcsolatban álló gyakori vizelési inger. Ide tartozhat továbbá a fáradékonyság, az étkezések utáni hirtelen fáradtságérzet. Az 1-es típusú cukorbetegség jelei között lehet továbbá a súlyvesztés. A 2-es típusú cukorbetegségnek pedig épp a túlsúly és az elhízás lehet kockázati tényezője, valamint a nehézkes vagy sikertelen fogyókúrák lehetnek tünetei.

Ha tünetei alapján cukorbetegségre gyanakszik, látogasson el diabetológia rendelésünkre, ahol a szakorvosi vizsgálat mellett dietetikai tanácsadással is várjuk. Kérjen időpontot rendelésünkre még ma!