Az inzulinrezisztencia vizsgálat számos problémájára választ adhat

Az inzulinrezisztencia (IR) gyakori betegség, férfiak és nők körében egyaránt előfordul, mégis inkább „női betegségként” tartják számon. Általánosnak mondható tünetei miatt sokan nem is gyanakodnak az IR-ra, hanem más betegségek kivizsgálása során derül rá fény. Pedig az inzulinrezisztencia vizsgálat egy egyszerű laborvizsgálatból áll, melyet akár nálunk is elvégeztethet!

Az inzulinrezisztencia egy anyagcserezavar, melynek lényege, hogy a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni a működéséhez szükséges cukrot. A szükséges vércukorszint fenntartásához így a hasnyálmirigy több inzulint termel – ám amikor már nem képes a megnövekedett inzulintermelést biztosítani, kialakul a cukorbetegség. Emiatt is nevezik az inzulinrezisztenciát a „cukorbetegség előszobájának”.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

Az inzulinrezisztencia tünetei sok egyéb betegségével azonosak, ráadásul nem is feltétlen jelentkeznek együtt. Ha Ön gyakori fáradtsággal, rossz közérzettel, (főként hasi) túlsúllyal, bőrproblémákkal, alvászavarokkal és külső tényezők által nem indokolt idegességgel, feszültséggel küzd, panaszai hátterében az inzulinrezisztencia állhat. Ezen túl nők esetében jellemző az erős szőrösödés, valamint a nehezített teherbeesés és a menstruációs zavarok – gyakorta ezen tünetek kivizsgálása közben, a nőgyógyász ajánlására mennek a betegek inzulinrezisztencia vizsgálatra.

Bár a nők körében jellemzőbb, férfiaknál is jelentkezhet a betegség, náluk a fent leírt általános panaszokon kívül kopaszodásban és merevedési zavarokban jelentkeznek a tünetek.

Hogyan zajlik az inzulinrezisztencia vizsgálat?

Az úgynevezett OGTT (orális glükózintoleranciateszt) vizsgálat három vérvételből áll. Az első vérvétel reggel, éhgyomorra zajlik. Ezután a beteg elfogyaszt egy glükózt tartalmazó oldatot, majd egy óra és két óra elteltével újabb vérvételre kerül sor. Az éhgyomri értékek alapján meghatározható a HOMA-index, melynek eredményéből már valószínűsíthető a betegség fennállása. A terheléses cukorvizsgálat során később vett minták segítségével pedig már megbízhatóan diagnosztizálható is.

Fontos, hogy a vizsgálatot megelőző három napban a betegnek be kell tartania a 150 grammos diéta ajánlásait, valamint az előtte levő 12 órában már semmit nem szabad ennie.

Milyen módon lehet kezelni?

Az inzulinrezisztencia esetében a legfontosabb az egészséges életmód betartása és a rendszeres testmozgás. Ezzel nem csak a tünetek csökkenthetőek, de megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása is. A diéta részleteitől mindenképp kérje ki szakértőink véleményét!

Amennyiben panaszai alapján azt feltételezi, hogy inzulinrezisztenciában szenved, kérjen időpontot laborvizsgálatunkra, és járjon a probléma végére várakozási idő nélkül!