pajzsmirigy elégtelen működése

Ön tisztában van a pajzsmirigy elégtelen működése okozta veszélyekkel?

A pajzsmirigy fontos szerepet tölt be szervezetünk működésében, zavarai pedig egészségünket és mindennapjainkat is komolyan befolyásolhatják. Sokan azonban ennek ellenére sincsenek tisztában a tünetekkel és következményekkel. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a pajzsmirigy elégtelen működése kapcsán!

Mi is a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy szervezetünk legnagyobb hormontermelő szerve, mely a légcső és a gége előtt helyezkedik el kétoldalt. A két oldallebenyt egy szűkület köti össze. Működését a TSH hormon irányítja, optimális esetben hozzájárul az anyagcsere, valamint az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint elősegíti a szervezet növekedését és fejlődését.

A pajzsmirigy elégtelen működése súlyos következményekkel járhat, nők esetében akár meddőséget is okozhat. A betegségeket előidézhetik környezeti behatások, öröklött hajlam, stressz, egyes autoimmun betegségek, vagy a túl kevés jódfogyasztás.

pajzsmirigy elégtelen működése

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

A pajzsmirigy alulműködés, más néven hipotireózis akkor merül fel, ha a pajzsmirigy túl kevés hormont termel. Hatására a szervezet működése lelassul. Tünetei közé tartozhat a fáradékonyság, közönyösség, tompaság és ingerlékenység. Intő jel továbbá a testsúly gyarapodása, valamint a bőrszárazság, fázékonyság, és a fokozott hajhullás. Sok esetben a betegek nem ismerik fel a tüneteket, hiszen ezek többsége a stresszes életmód következtében is kialakulhat, télen ráadásul akkor sem gyanakszunk, ha gyakran fázunk, vagy bőrünk kiszárad.

Kezelése a hormonok pótlásával történik, mely a megfelelő hormonszint beállítása mellett tünetmentességet biztosíthat. A gyógyulást segíthetik továbbá életmódbeli változtatások, például a tejfogyasztás csökkentése, a cukros ételek és italok kerülése, valamint a megfelelő vitaminpótlás.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

Amikor a pajzsmirigy túl sok hormont termel, kialakul az úgynevezett hipertireózis. Ekkor – a pajzsmirigy alulműködéssel szemben – a szervezet felgyorsul, a beteg elkezd gyorsabban beszélni, mozogni, gondolkozni. Súlyos esetben szívritmuszavart eredményezhet. Tünetei között előfordul a hirtelen fogyás, kézremegés, alvászavar, fokozott izzadékonyság, valamint egyes szemtünetek is, például kidülledő szem, erős könnyezés vagy fényérzékenység.  A betegség továbbá a pajzsmirigy megnagyobbodásával is járhat, úgynevezett golyva alakulhat ki.

Kezelése enyhébb esetben gyógyszerrel történik, súlyosabb esetben radioaktív jódoldat szájon át történő alkalmazásával, mely a pajzsmirigy roncsolásával állítja helyre a hormontermelést, vagy a pajzsmirigy sebészi eltávolításával. Mindkét esetben felmerülhet azonban a pajzsmirigy alulműködés lehetősége, mely egész életen át tartó hormonpótlást jelent a beteg számára.

A pajzsmirigy elégtelen működése mindössze egy pajzsmirigy vizsgálattal megállapítható, melynek során a TSH érték meghatározásával diagnosztizálják a betegséget. Ha a fenti tünetek közül többet is tapasztal, ne késlekedjen, forduljon hozzánk!

 

Források: informed.hu, pajzsmirigy.org