Cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség kezelése – visszafordítható vagy csak kordában tartható?

A diabétesz nem csupán népbetegség, de előfordulása rohamosan növekszik, ráadásul gyakran tünetmentesen alakul ki, így komoly egészségügyi kockázatot rejt magában. Egészségközpontunk diabetológiai szakrendelésén nem csak a már kialakult betegséggel, de annak megelőzésével is foglalkozunk.

Ha túl sok cukrot eszik, cukorbeteg lesz!

Szervezetünk minden bevitt szénhidrátot glükózzá alakít át, mely nélkülözhetetlen a sejtek normális működéséhez, tehát a betegség okozója nem a szervezetbe bevitt cukor, ugyanakkor a már kialakult cukorbetegség kezelése általában egy alacsony szénhidrát diétát foglal magában. Az inzulinrezisztencia ma örökletes rendellenességként jegyzett probléma, bár az egyes típusú, tehát a főleg fiatalokat érintő diabétesz kialakulása még akkor is csupán 20%-ra tehető, ha mindkét szülőt érinti a betegség. Az anyagcserezavar 90%-ban 2-es típusú cukorbetegségként jelentkezik, melynek genetikai hajlandósága jóval nagyobbnak mondott, mégis inkább 40-50 éves korban alakul ki, akkor is túlnyomó többségében az elhízott emberek körében. A két féle diabétesz kialakulásának körülményei és genetikai kódoltságuk eltérősége azt mutatja, hogy a cukorbetegség kezelése, valamint megelőzése életmóddal jelentősen befolyásolható lehet.

Önnek vajon pre-diabétesze van?

A cukorbetegség alattomos zavar a testben, sok esetben évekig tünetmentes, de vannak árulkodó jelek. Az állandó szomjúság intő jel lehet, mint ahogy az indokolatlan fáradékonyság is arra utal, hogy a test nem termel elegendő energiát. Érdemes rendszeres szűrővizsgálatra jelentkezni akkor is, ha a családban már diagnosztizáltak valakit cukorbetegséggel, de a túlsúly, a magas vérnyomás is magában rejti az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát. A cukorbetegség kezelése – jelen esetben inkább megelőzése – szempontjából kulcsfontosságú az időben diagnosztizálás, így az életmód átalakításával nem csupán a diabétesz árnyékától szabadulhatunk meg, de számos további lehetséges szövődmény is elkerülhető.

Cukorbetegség kezelés - Diabétesz

Cukorbetegség kezelése

Egészségközpontunkban a megelőzés mellett a cukorbetegség kezelésére is koncentrálunk. Ha Önnek már kialakult inzulinrezisztenciája van, elengedhetetlen a cukorbetegség kezelése, karbantartása, hogy elkerülhetők legyenek a szövődmények. Egyes kutatások alátámasztják, hogy egy alacsony zsír és magas szénhidrát-tartalmú diétával tartós eredmény érhető el a cukorbetegség kezelése terén. Mivel a fenti étrend éppen az ajánlott diéta ellenkezője, mindenképpen orvosi felügyelet, valamint folyamatos kontroll mellett tesztelhető. A nem megfelelően kezelt betegséggel az amputációt, különböző szívbetegségeket, vakságot kockáztatjuk. Sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint egy progresszív és gyógyíthatatlan betegséggel állunk szemben, mely akár évtizedekkel megrövidítheti az életét, ezért kiemelten fontos a genetikai hajlandóság esetén a rendszeres szűrés, illetve már kialakult rezisztencia esetén a cukorbetegség kezelése, folyamatos felügyelete.