Anyajegyszűrés

Anyajegyszűrés – Erre figyeljen a nyári hónapok után!

Napkrémet általában akkor használunk, ha vízpartra készülünk, vagy tudjuk, hogy több órát töltünk majd a napon. Pedig bőrünk ugyanúgy igényli a fényvédelmet, ahogy szemünk a napszemüveg viselését. A napsugárzás hatására bőrünkön könnyebben elszaporodnak az anyajegyek. Ez önmagában nem jelent kockázatot, azonban a nyár elteltével érdemes kérni egy anyajegyszűrés időpontot, és megbizonyosodni arról, hogy minden rendben van.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

A bőr minden napon töltött órát elraktároz. Nyáron akár csak a munkába menet vagy napon töltött ebédidő alkalmával is érdemes fényvédőt használnunk. Azoknak, akiknek világos a bőre és ehhez esetleg világos szemszín is társul, fokozottan ajánlott figyelni, de kiemelt kockázatot jelent az is, ha valakinek nagyon sok anyajegye van. Ha valamely anyajegyünk hirtelen megváltozik, érdemes minél előbb anyajegyszűrésre jelentkezni.

Hogyan zajlik az anyajegyszűrés?

A testen megjelenő apró változások szabad szemmel ritkán észlelhetőek. Még a szakorvostól is nagy gyakorlatot igényel egy-egy anyajegy megítélése. Fontos azonban tudni, hogy bár a vizsgálat megnevezése anyajegyszűrés, egy kontroll alkalmával az egész testet vizsgáljuk. Ez amiatt van, mert a kóros elváltozások kevesebb mint 50%-a ered konkrétan anyajegyből.

Éppen ezért az anyajegyszűrés során a teljes test monitorozása zajlik. Szakorvosunk tehát minden apró részletre kiterjedően figyel a bőrgyógyászati vizsgálat során.

Természetes elváltozás?

Ha egy rövidebb nyaralás utáni önvizsgálat során azt tapasztaljuk, hogy néhány anyajegyünk sötétebb lett, még semmi okunk az aggodalomra, hiszen nevm csak bőrünk, de anyajegyeink is lebarnulhatnak. Amennyiben azonban bőrünk kivilágosodása során egyik-másik anyajegyünk nem veszít sötétebb tónusából, izgulás helyett válasszuk az anyajegyszűrést, ahol biztos választ kapunk a további teendőket illetően.

Mikor távolítható el egy anyajegy?

Szakorvosi javaslatra egy-egy kiemelt kockázatú anyajegy eltávolítása lehet javasolt, de nagyobb arányban inkább a páciens kéri a beavatkozást. Előfordulhat, hogy olyan helyen van anyajegyünk, ahol gyakran megsérülhet de az is elég lehet, ha bármilyen okból zavarónak találjuk. Egy-egy ilyen esztétikai beavatkozást is anyajegyszűrés előz meg és hacsak a szakorvos kifejezetten nem javasolja a beavatkozás elkerülését, a bőrelváltozás sebészi úton eltávolítható.

 

Amennyiben szeretné ön is felméretni aktuális egészségügyi állapotát, kérjen időpontot bőrgyógyászati szakrendelésünkre már most!