Mióma nőgyógyászati vizsgálat

Elegendő lehet akár két évente is a nőgyógyászati vizsgálat?

Általában a nőgyógyászati vizsgálat akkor kerül előtérbe egy nő életébe, ha gyereket akar, vagy ha éppen nem akar. E mellett a szűrővizsgálatokra kevesebb hangsúly esik. Sokan még a leginkább ajánlott citológiai vizsgálatot is csak két, esetleg három évente végeztetik el. Mindannyian tudjuk, hogy egy időben felfedezett lappangó betegség kezelése kulcsfontosságú a gyógyuláshoz.

Fontos évente rákszűrést kérni?

A hagyományos nőgyógyászati vizsgálat során kenetvétel történik, mely kizárólag a mintavételi eszközről lesodort sejtek állapotát tudja megállapítani. Klinikánkon elérhető folyadékalapú citológia vizsgálat során azonban magasabb mint 90% pontossággal állapítható meg a kóros elváltozás jelenléte. Figyelembe véve, hogy egy-egy betegség kialakulása akár tíz évig is eltarthat, negatív minta esetén a nálunk végzett nőgyógyászati vizsgálat ismétlése csupán kétévente esedékes.

Teherbeesés előtt mindenképp kérje a szűrést!

Bizonyos nőgyógyászat vizsgálatok csak indokolt esetben végezhetőek el terhesség esetén, ezért ha tervezzük a babát, mindenképp érdemes szakemberrel konzultálni a lehetőségekről. Az éves szűrővizsgálatot például legkésőbb a terhesség megállapításakor ajánlott elvégezni. Bármilyen lappangó fertőzést kiszűrhet egy nőgyógyászati vizsgálat, ami a mamának ugyan tünetet nem okoz, de hüvelyi szülés útján a gyermeket fertőzheti.
Ugyanígy a mammográfiai vizsgálat is szükséges lehet, ugyanis a várandósság alatt csak kézi nőgyógyászati vizsgálat lehetséges. Kérhetünk még egy komplex laborvizsgálatot is – ahol a vitaminszinteket, illetve az inzulinszintet is ellenőrzik.

Endometriózis

Az endometriózis meglehetősen gyakori betegség. Jó hír, hogy ez is kiszűrhető korai fázisában egy nőgyógyászati vizsgálat során. Endometriózis lehet az oka a szokásostól eltérően fájdalmas menstruációnak, cisztáknak, sőt, kezelés hiányában akár meddőséget is okozhat. Kialakulásának okai nem tisztázottak és specifikus életkorhoz sem köthető. Ha szokatlan fájdalmat tapasztalunk a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat mellé érdemes egy hasi ultrahangot is kérni, hogy a tünetek okaira fény derüljön.

40 felett ajánlott vizsgálatok

Változókorhoz közeledve a hormonrendszer is jelentős átalakuláson megy keresztül. Ezzel megnő bizonyos kóros elváltozások kockázata. Nőgyógyászati vizsgálat tekintetében az ultrahangos szűrés mellett ebben a korban a mammográfia is javasolt. Az ösztrogénszint csökkenésével párhuzamosan a bőr is veszít feszességéből, regeneráló képességéből, ha bőrünkön tapasztalunk valamilyen szokatlan elváltozást mindenképp jelentkezzünk bőrgyógyászati szűrővizsgálatra is.