Laborvizsgálatok

Előzze meg a korát! Egyedi laborvizsgálatok negyven felett

Szinte elfogadott, hogy idősebb korban az embert valamilyen betegség gyötörje pedig a legtöbb probléma rendszeres egészségügyi állapotfelmérés során kiszűrhető és ezek jelentős része vissza is fordítható. Ne várja meg, míg az orvosa küldi el vérvételre! Az életmódjának és korának megfelelő laborvizsgálatok kiemelt jelentőséggel bírnak a megelőzés területén.

Kockázati tényezők

Habár a ráktól félünk legjobban, negyven felett mégsem a daganatos megbetegedések jelentik a legnagyobb kockázatot. A szív- és érrendszeri problémák kezdetben nem okoznak tünetet, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs is semmi probléma.

A szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát növeli a túlsúly is és bár manapság divat elfogadni az egészségtelen testsúlyt, szervezetünk erről mit sem sejt. Bizonyos laborvizsgálatok elvégzése akár éves rendszerességgel is indokolt lehet.

A daganatos megbetegedések közül a tüdőrák a leggyakoribb oka a halálnak, melynek korai felismerése létfontosságú, ezért ha Ön dohányzik, éves rendszerességgel is szüksége lehet laborvizsgálatok elvégzésére.

Egyedi laborvizsgálatok – mit érdemes ellenőriztetni?

A szív- és érrendszeri megbetegedések időbeni felismere érdekében javasolt kérni az LDL koleszterin és a trigliceridszint vizsgálatát, ugyanis ezek emelkedett szintje már jó előre jelezheti a megbetegedés kockázatát.

Ha a családban előfordult már rákos megbetegedés érdemes az ezekre jellemző tumormarkerek éves szűrése – egy daganatos betegség diagnózisa ma már egyáltalán nem egyenlő a halálos ítélettel!

A csontritkulás egy kevésbé veszélyesnek tartott betegség, ám rendkívüli fájdalmaktól kímélhetjük meg magunkat csontsűrűséget mérő laborvizsgálatok elvégzésével. Ugyanitt fontos megemlíteni a vitaminos és ásványi anyagok arányát, ugyanis ezek felszívódása is lelassul negyves éves kor felett. Fontossá válhat a kalcium valamint a D-vitamin pótlása, de a megfelelő mértékhez ismerni kell, hogy valóban jelentkezik-e a hiány.

Férfiak esetében az egyik leggyakoribb panaszt a prosztata megbetegedése okozza, melyre azért is érdemes kiemelten figyelni, mert akkor is súlyos tüneteket okozhat, ha maga a betegség szinte nem számít jelentősnek.

A betegségek időbeni felismerése minden életkorban fontos. A laborvizsgálatok nem csak egy már ismert betegség során adhatnak támpontot, de jó előre kimutatjuk, hogy szervezetünkben hol jelentkezhet később probléma. Ha ezeket a jeleket figyelemmel kísérjük, jó esélyünk van egy hosszú és egészséges életre.

 

Amennyiben szeretné ön is felméretni aktuális egészségügyi állapotát, kérjen időpontot laborvizsgálatunkra már most!