Laborvizsgálatok

Mit mutathatnak meg nekünk a laborvizsgálatok?

Egészségünk nagymértékben függ attól, hogy milyen életet élünk. Talán Ön is tudja, hogy érdemes lenne több zöldséget és gyümölcsöt enni, többet mozogni. Vagy mindez rendben van, de jól jönne egy kis megerősítés, hogy a jó úton halad. A laborvizsgálatok segítenek felmérni általános egészségügyi állapotunk és akár lappangó betegségeket is megelőzhetünk a segítségükkel.

Egészséges vagyok, nekem miért fontosak a laborvizsgálatok?

Rutin vér-, és vizeletvizsgálaton valószínűleg Ön is átesett már, ezekre a szűrésekre azonban nem csak akkor lehet szükség, amikor az orvos elrendeli. A rendszeres laborvizsgálatok feltárják általános egészségi állapotunk és olyan kórelőzményeket is tartalmaznak, melyek csak évek múltán mutatnának tüneteket. Ha pedig a laborvizsgálatok alapján megváltoztatjuk néhány szokásunkat, ezeket az előzményeket vissza is fordíthatjuk. Ezért, még ha úgy is érzi minden rendben van, két évente érdemes laborvizsgálatokat végeztetnie, hogy ne a betegségek diagnózisában, hanem azok megelőzésében legyen a segítségére.

Egészségmegőrzés

Ülőmunkát végez? Ezeket érdemes ellenőrizni!

Ha napi nyolc vagy akár hosszabb időn keresztül ülünk, az jelentősen befolyásolja állapotunk. Az ülőmunkával kapcsolatban leggyakrabban a hát-, és gerinc problémáiról hallani, melyeket például rendszeres jógázással csökkenthetünk, kevés szó esik a lappangó betegségekről. Az irodai munkát végzők körében nagyobb a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázata, a diabétesz kialakulása, de a csupán minimális testmozgás a vérrögképződést is elősegítheti. A laborvizsgálatok során ezért az általános vér-, és vizeletvizsgálat mellet érdemes a trombózisveszély szűrése, a szív-, és érrendszeri rizikó vizsgálata, illetve az inzulinrezisztencia ellenőrzése is.

Ülő munka

Hogyan készüljünk a laborvizsgálatokra?

Aki vett már részt életében rutin vérvizsgálaton, tudja, hogy a vérvételt megelőzően nem szabad enni, kávézni. Érdemes azonban egy-két pohár vizet meginni a vérvétel előtt, mely a vér sűrűségét lazítja. Klinikánkon a laborvizsgálatok várakozási idő nélkül zajlanak, ezért nálunk nem kell hosszan éhesen sorban állnia és érdemes némi gyümölcsöt, csokit vagy nyers magvakat is hozni, hogy a vérvételt követő esetleges rosszullétre kéznél legyen a megoldás.

Mivel a vérünk és egyéb testnedveink szinte azonnal reagálnak minden szervezetünkben zajló változásra, a laborvizsgálatok előtt érdemes kihagyni a sportolást, és ha megoldható a cigarettát is ajánlott mellőzni. Sem vitamint, sem egyéb táplálékkiegészítőt nem ajánlott bevenni a laborvizsgálatok előtti napon, sőt bizonyos esetekben a rendszeres gyógyszerek szedésétől is el lehet tekinteni – bár ezzel kapcsolatban mindenképp egyeztessen orvosával.

 

Amennyiben szeretné ön is felméretni aktuális egészségügyi állapotát, kérjen időpontot laborvizsgálatunkra már most!