Ladinek Judit nyirokmasszázs kezelésen

A nyirokrendszer tisztítása

Mi az a nyirokrendszer és miért fontos?

A nyirokrendszer az immunrendszerünk fontos részét képezi: védelmet nyújt a betegségek és a fertőzések ellen, de nagy szerepet játszik a daganatos megbetegedések megelőzésében is. Éppen ezért a nyirokrendszer tisztítása kiemelten fontos lépés az egészségi állapotunk megőrzésében.

A nyirokrendszer egy egyirányú, a bőr alatt elhelyezkedő pályarendszer, amely a nyirkot szállítja, ami vizet, sókat, fehérjéket, méreg- és salakanyagokat tartalmaz. A nyirokrendszer nyirokerekből, nyirokszervekből és nyirokcsomókból áll. A nyirokerek végzik a szállítást, az útba eső nyirokcsomók pedig azért felelősek, hogy észleljék és kiszűrjék az idegen testeket, különféle kórokozókat, amelyek bekerültek a szervezetbe, esetlegesen elindítsák a harcot ellenük.

Nyirokrendszer tisztítása

Kép: A nyirokrendszer részei (Forrás: webbeteg.hu)

Ezért történik az, hogy bizonyos nyirokcsomók megnagyobbodnak, mikor gyulladás történik a közelükben, ugyanis ekkor indul el a védekezés folyamata. Ilyenkor a nyirokcsomók magas számban kezdik el termelni a limfocitákat, hogy a fertőzéseket mihamarabb legyőzhessük. A kiszűrt salakanyagot, halott sejteket és káros anyagokat ideális esetben továbbjuttatja a véráramba, ahonnan ezek a méregtelenítő szervekbe jutnak.

Az elégtelen működés következtében a nyirokcsomók megnagyobbodhatnak és fájhatnak is, amely jelzésértékű is lehet, ugyanis különböző autoimmunbetegségek, anyagcserebetegségek, leukémia, a nyirokrendszert érintő tumorok és allergiás túlműködések is kiválthatják.

Miért szükséges a nyirokrendszer tisztítása és milyen gyakran kell tisztítani?

Ahogy minden jólműködő rendszerrel előfordulhat, hogy idővel meghibásodik vagy nem megfelelően kezd el működni, úgy ez alól sajnos a nyirokrendszer működése sem kivétel. Ezek a káros anyagok hajlamosak arra, hogy megtapadjanak a nyirokérfalakon, ezért a szállítás ezeken a helyeken akadályba ütközhet, így a toxinok, mérgek könnyen felhalmozódhatnak. A lelassult, elégtelen működés pedig további betegségek kialakulásához vezethet, például ödémához.

A nyirokrendszer elégtelensége esztétikai problémák kialakulásához is vezethet. Nagyban közrejátszik a cellulit, másnéven a narancsbőr kialakulásához, de a bőr fakó elváltozásainak a forrása is lehet.

Nyirokrendszer tisztítása - megoldás narancsbőrre

Cellulit megjelenése a combon és fenéken

Panaszmentesség esetén is célszerű a nyirokrendszer tisztítása, legalább évi 1-2 alkalommal, kúraszerűen. Egészségügyi szempontból a prevenció legalább annyira fontos és célravezető tud lenni, mint a tünetek kezelése, ugyanis ha nem adunk esélyt a probléma kialakulására, akkor nagy valószínűséggel a betegségek is elkerülnek minket. Ha pedig a baj már megtörtént, akkor tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy leküzdjük, majd fokozottan figyeljünk, hogy ne alakulhasson ki újból.

Milyen lehetőségek vannak a nyirokrendszer tisztítására?

A nyirokrendszer tisztítása érdekében többféle lehetőség áll rendelkezésünkre. A legtöbb szakember a fokozott folyadékfogyasztást és az időnkénti szaunázást ajánlja, rendszeres mozgással egybekötve.

Mindemellett érdemes a diétánkra is figyelni, például olyan ételeket, italokat fogyasztani, amelyek serkentik a nyirokrendszer működését. Ilyen tápláléknak számít a sok gyümölcs és zöldség, az árpa, zab, rizs és többek között a gyökérfélék is. Ezzel szemben érdemes kerülni a feldolgozott ételeket, mint a különféle édességek, konzervek, füstöltáruk, de a kerülendő kategóriába tartozik a tej, a kávé, az alkohol és a cigaretta.

A homeopátiás megoldások közzé tartozik a gyógynövények vagy gyógyteakeverékek fogyasztása is. A gyermekláncfű az alulműködésben, míg a közönséges galaj pedig az alul- és felülműködésben egyaránt segíthet.

Nyirokmasszázs – az egyik leghatékonyabb megoldás a nyirokrendszer tisztítására

A fentebb említett módszereket leginkább csak állapotfenntartásra javasoljuk, ugyanis az alkalmazott módszer eredményességében sok egyéni tényező és a „szennyezettség” mértéke is szerepet játszik.

A nyirokrendszer tisztítása érdekében a legeredményesebb módszerek közzé a nyirokmasszázs tartozik. A nyirokmasszázs során a nyirokrendszer közvetlenül kerül stimulálásra, ezáltal hatékonyan aktiválódnak a méregtelenítő folyamatok, ezáltal betegség esetén akár maga a gyógyulási folyamat is felgyorsulhat.

Fésűs Nelli nyirokmasszázs kezelésen

Kép: Fésűs Nelly színésznő épp nyirokmasszázs kezelésünkön vesz részt (az IMSC saját fotója)

A szakember által megfelelően végzett és felügyelt nyirokmasszázsnak további jótékony hatásai is vannak. A nyirok- és vérkeringés fokozása és a salaktalanítás mellett stresszoldó szerepe is van. Egészségügyi szempontból kifejezetten ajánlott visszértágulat, trombózis, ödéma, ficam, rándulás és görcshajlam esetén, valamint törés és műtét után, ugyanis javítja a fizikai kondíciót, segíti az izomláz és a gyulladások gyorsabb kezelését. Továbbá szépészeti szempontból alkalmazható a narancsbőr kezelésére, karcsúsításra, zsíroldásra és a bőr textúrájának javítására is.

A nyirokmasszázs kezelést klinikánkon is kipróbálhatja, illetve visszatérő vendégeinknek kedvező árú bérlettel is készültünk. Időpontkéréshez és további információhoz kattintson nyirokmasszázs aloldalunkra!

 

Felhasznált források:

http://daganatok.hu/limfoma/a-nyirokrendszer

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/emberi-test/az-immunrendszer-sejtjei-es-mukodese/a-nyirokrendszer

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/4412/nyirokcsomo-gyulladas-es-nyirokcsomo-megnagyobbodas