A kínzó fejfájás tragédiája

A kínzó fejfájás tragédiája

Akár tenziós vagy migrénes a fájdalom, minden esetben tompultságot, levertséget okoz, csökken a teljesítőképességünk, mindegy, hogy munkahelyen vagy a magánéletben érjen is utol, egyformán hátráltat. Legtöbbször az időjárás változásaira fogjuk, a stresszre, vagy gyógyszerünk mellékhatásaira. Sokszor ismerjük az okát, egy átmulatott éjszaka után a kialvatlanság és az alkohol legtöbbünknél okozhat fejfájást, de ha nem tudjuk mihez kötni, gyakran megijedünk, és súlyos betegségtől rettegünk.

Az esetek egyharmadánál megelőzhető vagy csökkenthető a kínzó fájdalom.

Figyeljünk izmaink tónusára, amely okozhatja a nyaki erek szűkülését, amit egy masszázzsal orvosolhatunk, de sokszor az elégtelenül kevés folyadék bevitel húzódik a fejfájás hátterében. A megfázástól eldugult orrmelléküreg ellen az inhalálás, esetleg orrspray, míg az ingadozó vérnyomás okozta fejfájás elkerülésére a galagonya-fagyöngy keverék ajánlott. Sokaknál a légkondicionáló berendezések vagy éppen a szellőztetés hiánya állapítható meg, másoknál a népbetegségnek titulát savasodás is okozhat fejfájást, de vitaminhiány, látászavarok, kialvatlanság, túlzott napozás, láz illetve egyes fertőzések is szerepelhetnek kiváltó okként.
A rendszeresen előforduló, hosszan, hetekig elhúzódó krónikus fájdalom esetén célszerű szakemberhez fordulni panaszunkkal. Ilyen esetben egy természetgyógyászati állapotfelmérés, vagy belgyógyászati
kivizsgálás fény deríthet, mi okozza a rendszeres és csak nehezen múló fejfájásunkat.

A panaszaink enyhítésére igyunk egy pohár mézes fekete vagy zöld teát, de fogyaszthatunk borsmenta vagy citromfű teát is.

Ha tehetjük, menjünk ki néhány percre a szabadba, és lélegezzünk mélyeket, mozgassuk át nyakunkat,
derekunkat. Ebben az időszakban kerüljük a mobiltelefon használatát, az erős fény és hanghatásokat.