Életünk a víz
Elmúlt a nyári nagy hőség, az esős, hűvös napokon nem kínoz a szomjúság, a szervezet hűsítésének igénye sem jelentkezik, így bizony előfordul, hogy órákig nem jut eszünkbe folyadékot venni magunkhoz.
Néhány elképesztőnek látszó adat:
Testünk tömegének több mint a fele víz, férfiaknál 60%, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt – 50%. Amikor a csecsemők megszületnek, testükben a víztartalom 70%. Ez megoszlik sejten kívüli, és kb. 60 % sejten belüli víztartalomra. Felnőtt korunkra sejtjeink majd 30 liter folyadékot tartalmaznak.
Szervezetünk vízháztartását, vagyis a folyadék felvételét és leadását bonyolult idegi- és hormonális folyamatok szabályozzák. A víz fontosságát nem becsülhetjük le, hiszen az összes, szervezetünkben lezajló élettani folyamathoz vízre van szükség.
Gondoljuk csak meg:
- a nyál
- az epe
- különböző emésztő enzimek termelődéséhez
- az emésztéshez és felszívódáshoz
- a tápanyagszállításhoz
- a testhőmérséklet folyamatos fenntartásához elengedhetetlenül szükséges a vízháztartás egyensúlya.
Emiatt a szomjazást sokkal nehezebben és csak rövid ideig képes tolerálni a szervezetünk, mint az éhezést. Normál időjárási körülmények között a felnőttek kb. 2,5 –3 liter folyadékot vesznek fel és veszítenek el naponta.
Egy átlagosan táplálkozó felnőtt a teljes folyadékszükségletének legjelentősebb részét (kb. 1500 ml-t) folyadék formájában veszi fel, de szintén nagy mennyiség, kb. 800 ml származik a táplálékok szabad és kötött víztartalmából. Ebben a tekintetben jelentős víztartalmuk van a gyümölcsöknek és a zöldségféléknek is (80% feletti).
A tápanyagok elégetésekor átlagosan további 200 ml víz képződik szervezetünkben.
A veséink által kiválasztott napi vizelet mennyisége kb. 1400 ml. Viszonylag sok vizet párologtatunk el (300 ml) a légzés folyamán és a bőrön keresztüli vízveszteségünk (párolgás), izzadás nélkül is legalább 600 ml naponta.
A szervezet belső vízállományában bekövetkező legkisebb változás erőteljesen befolyásolja a sóháztartást is, és fordítva. A víz-, vagy a sóháztartás jelentős eltérései súlyos, akár életveszélyes anyagcsere- zavarokat idézhetnek elő (kiszáradás, vízmérgezés).
Mire figyeljünk?
A folyadékpótlást célszerű vízzel, ásványvízzel, lédús gyümölcsökkel (pl. cseresznye, meggy, görögdinnye, stb.), gyümölcslevekkel, teákkal, esetleg leves félék fogyasztásával megoldani. Kevésbé ajánlottak a cukros üdítők, tejfélék, a kávé pedig erős vízhajtó hatása miatt kifejezetten kerülendő. A kávé mellé mindig kérjen egy pohár vizet!