Minden a vegetarianizmusról 2.
Minden a vegetarianizmusról 1. cikkünk folytatása!
Fruitariánus:
Amit eszik: Gyümölcsök, méz, diófélék
Amit nem: húsok, tejtermékek, zöldségfélék
Peszkatariánus:
Amit eszik: gyümölcsök, zöldségfélék, halak és tenger gyümölcsei
Amit nem: Hús, tejtermék, tojás
Szemi-vegetáriánus:
Amit eszik: gyümölcsök, zöldségfélék, hüvelyesek, csirkehús, halfélék, tejtermékek, tojás
Amit nem: a négylábú állatok húsa
Ovo-lakto vegetáriánus:
Amit eszik: gyümölcsök, zöldségek,, hüvelyesek, gabonák, tejtermékek, tojás
Amit nem: húsok, halfélék
Ovo vegetáriánus:
Amit eszik: gyümölcsök, zöldségfélék, hüvelyesek, tojás
Amit nem: húsok, tejtermékek
Lakto vegetáriánus:
Amit eszik: gyümölcsök, zöldségfélék, gabonák, hüvelyesek, tejtermékek
Amit nem: húsok, tojás
A növényi alapú életmód előnyei:
- csökkenti egyes krónikus, nem fertőző megbetegedések gyakoriságát, mint például, magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek
- alacsonyabb zsír és koleszterin bevitel
- értékesebb zsírsavösszetétel
- sok fontos vitamin bevitel
- az átlagosnál több ásványi anyag bevitel
- magas élelmi rost bevitel
A sok előny mellett számolni kell azzal is, hogy hátrányai is vannak ezeknek az életmódoknak. Az egyik ilyen az alacsony fehérje fogyasztás, amely vérszegénységet, gyengeséget és testsúlyvesztést is okozhat.
A másik a vashiány kialakulása, a vas felszívódásához jó minőségű fehérjékre van szüksége a szervezetnek. Ide tartozik még a B-12, a kalcium és a D-vitamin hiány. Illetve a talajtól függően a nitrát tartalom is megnövekedhet szervezetükben, mivel vannak növények, amik nitrát felhalmozódásra hajlamosak. Ilyen például a sárgarépa, sóska, paraj, cékla stb.
A megfelelően összeállított és figyelt étrend és életmód mellett, sok előnyre tehetünk szert, ha a növényi alapú táplálkozást választjuk.